Behandeling > Cerec

Cerec

Wat is Cerec?

CerecCEREC is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM*), die uitblinken in duurzaamheid, randaansluiting en esthetiek. Het systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurd freesapparaat.          


Wat kan Cerec?

Met het Cerec systeem kan de tandarts restauraties, zoals kronen, inlay’s en facings in de praktijk zelf maken.    


Voordelen voor de patiënt:

Het hele proces van slijpen tot plaatsen van de kroon, inlay of facing kan in één zitting plaatsvinden, waardoor u niet extra terug hoeft te komen voor de plaatsing van de kroon, inlay of facing. Daarnaast ervaren veel mensen het als positief dat er geen afdruk in de mond meer gemaakt hoeft te worden met een volle afdruklepel omdat dit nu digitaal gedaan wordt.
                         


Hoe werkt het?

Cerec Na het prepareren van een element (tand of kies) wordt met een elektronische camera een opname gemaakt van de afdruk. De afbeelding hiervan verschijnt op een beeldscherm. Op basis van de opname wordt de restauratie door de computer geconstrueerd. De tandarts bekijkt hoe de nieuwe situatie wordt en corrigeert waar nodig. Een opening tussen de tanden kan bijvoorbeeld opgevuld worden door de nieuwe tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vormveranderingen zijn mogelijk. De vorm is nu bepaald en wordt aan het freesapparaat doorgegeven. Een blokje industrieel keramiek (porselein) wordt in het freesapparaat vervolgens automatisch uit geslepen. En wel zo nauwkeurig, dat deze precies passend met composiet duurzaam bevestigd kan worden. De restauratie kan daarna in de mond worden geplaatst en vastgezet met een speciaal soort "cement".        


Keramiek, net als tandglazuur: duurzaam en gezond

Cerec restauraties worden gemaakt van keramiek - een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam verdragen wordt - dat door zijn bewerkingen hard, homogeen en translucent is, waardoor het heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van het element. Bij het kauwen is het bijvoorbeeld belangrijk dat beide materialen even slijtvast zijn en dat "koud" en "warm" geen invloed hebben. Bovendien is keramiek zo glad, dat bacteriën geen kans krijgen. Het is ook opvallend hoe goed andere, naastgelegen vullingen verdragen worden door het Cerec-keramiek. Daarbij wordt de smaak niet beïnvloed door elektrische spanningen tussen verschillende metalen in de mond.        


Cerec spaart uw tandweefsel

De belastbaarheid van tandglazuur en die van Cerec restauraties zijn gelijk. Er hoeft slechts een minimum aan tandmateriaal te worden weggeboord om een Cerec restauratie te vervaardigen. Er blijft dus veel meer van het eigen tandweefsel staan, wat uiteindelijk op de levensverwachting van de betreffende kies of tand een belangrijke positieve invloed heeft.      


Cerec restauraties

Hierdoor kunt u oude en vaak lelijke (amalgaan)vullingen laten vervangen door weefsel besparende en uiterst sterke keramiek restauraties. Onderzoek heeft uitgewezen dat industrieel keramiek op lange termijn uitstekende en fraaie restauraties levert. Bijna alle vormen van restauraties zijn mogelijk, van kleine eenvlaks-
inlays tot gecompliceerde (endo)kronen.
   
Inlays
computervervaardigde vullingen, die als het ware in de kies "gelijmd" worden
 
Onlays
als een of meer knobbels aan uw kies ontbreken of vervangen moeten worden
 
Facings  
ook wel veneers genoemd, voor fronttandverfraaiing (een porseleinen schildje dat op de voortand geplaatst wordt)
 
Kronen
als een kies (bijna) geheel door porselein omvat moet worden