Behandeling > Gebitsherstel

Gebitsherstel

Beschadigde gebitselementen door cariës, breuk of ongeval zullen herstelt moeten worden.
Dit kan op verschillende manieren.

Vullingen

Nadat het gaatje is uitgeboord, zal het worden gevuld met composiet.
Composiet is een gevuld kunstharsmateriaal dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren en helderheid. De composiet wordt met het element verlijmd door een speciale hechttechniek.

Voorheen werden gaatjes gevuld met het grijze amalgaam. Wij gebruiken in onze praktijk geen amalgaam meer. Met het composiet hebben wij, in de vele jaren dat wij dit gebruiken, erg goede ervaring. Een groot voordeel van het gebruik van composiet is de bijna tandechte kleur.
Immers, de grijs-zwarte kleur van het amalgaam voldoet niet meer aan de eisen die wij tegenwoordig stellen aan de esthetiek van vullingen.

Wij werken met hoogwaardige materialen voor superieure vullingen.

Vaste restauraties: Kroon- en brugwerk, inlays

Het herstel van gebitselementen vindt plaats door restauraties die vervaardigd zijn buiten de mond zoals kronen, bruggen en inlays.

Er zijn drie redenen om voor een vaste restauraties te kiezen. De eerste en de belangrijkste reden is omdat de gewone vulling niet meer leidt tot een duurzaam herstel van de tand of kies. De gewone vulling versterkt het gebitselement niet voldoende, dit is vaak het geval bij vullingen van grote omvang.
Door gebruik te maken van vaste restauraties zijn de gebitselementen weer bestand tegen de normale kauwkrachten.

Een tweede reden om te kiezen voor vaste restauraties is het herstelen van de esthetiek.
Door gebruik te maken van de nieuwste porseleinmaterialen kan een natuurgetrouwe kopie worden gemaakt door de porselein-technicus. Meestal vraagt dit om een bezoek aan het tandtechnisch laboratorium voor het verkrijgen van een optimaal resultaat en het "life" beoordelen van het gebit. Tijdens dit bezoek kunt u uw persoonlijke wensen bespreken aangaande de vorm en kleur van het element.

De derde reden voor de keuze van vaste voorzieningen is wanneer een tand vervangen moet worden na verlies van een gebitselement. Door het plaatsen van een brug wordt de ontstane ruimte gesloten. Een brug bestaat uit kronen en een zwevend gedeelte.
Het is nu ook mogelijk om kronen op implantaten toe te passen als tandvervanging.

De materialen die tegenwoordig worden gebruikt voor de vaste restauraties zijn van Zirkonium afgeleid. Dit materiaal vervangt het metaal, dat in het verleden veel toegepast werd als onderstructuur. De onderstructuur geeft sterkte aan de restauratie, het opgebrachte porselein geeft de individuele vorm en kleur. Het voordeel van het gebruik van Zirkonium is dat het geen invloed heeft op de kleurstelling en net zo sterk is als metaal. Het nieuwe materiaal kan eenvoudig worden verwerkt met de nieuwste technieken.

Cerec

De allerlaatste innovatie is de in-home gefreesde restauratie, de zogenaamde CEREC techniek.
Hierbij wordt in één of twee zittingen uw kroon of inlay vervaardigd. Eerst wordt een digitale afdruk van de tand of kies gemaakt. Deze gegevens worden in de computer verwerkt tot een ontwerp. Vervolgens stuurt de computer een speciale freesmachine aan die de kroon of inlay maakt.

Deze manier van werken behoort nu ook bij ons tot de mogelijkheden!
Hierdoor is deze vorm van gebitsherstel in een zitting mogelijk. In vergelijking met de bestaande methode, levert dit tijdwinst voor u en voor ons op.

Zie voor verdere informatie onder het kopje CEREC.

Wortelkanaalbehandelingen

Als er sprake is van een uitgebreid cariësproces (diep gat) of een gebitstrauma kan dit leiden tot een ontstoken of dode zenuw. Dit gaat vaak gepaard met kiespijn.
Het alleen vullen van het element zal niet leiden tot een adequate oplossing, daarom wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. De behandeling wordt uitgevoerd in een aantal stappen: het verwijderen van het aangetaste zenuwweefsel, het schoonmaken en vormgeven van het wortelkanaal en het opvullen van de ontstane ruimte met een kanaalvulling. Vervolgens wordt het element afgesloten met een composiet vulling. Indien nodig wordt het element in een latere fase definitief herstelt met een kroon/CEREC. Soms is het nodig het element inwendig te verstevigen met een stift.
Het resultaat van de behandeling is dat het gebitselement zijn houvast in de kaak behoudt, alleen ontbreekt de sensor voor het voelen van koud en warm.